dissabte, d’octubre 15, 2005

Alerta amb el que dius!

Al llarg del dia passen moltes coses. De totes elles, només una ínfima part apareixen als mitjans de comunicació. La premsa escull el més rellevant i ho converteix en informació. Cada mitjà fa aquest procés des d’una òptica determinada. Destacar un fet en detriment d’un altre no és dir mentides, és una qüestió de criteri. El criteri no és un fet objectable, sinó tot el contrari. Forma part de la cosmovisió de cada individu, mitjà o plataforma comunicativa. Per tant, un criteri no és ni bo ni dolent. El que passa és que es pot compartir, o no.

Aquesta tarda, després d’una sobretaula a Can Margarit acompanyada d’unes copes de Baileys, n’hem parlat. M’han dit que Maulets prepara un comunicat per posar de manifest el desacord de l’entitat sobre el tractament informatiu que els mitjans han donat a la crema d’una bandera a la Botifarrada a la Hispanitat. Doncs ho sento molt. Ningú ha dit cap mentida. Cremar una bandera constitucional és un delicte. Ho van fer almenys dos individus amb la cara tapada des de dalt d’un escenari davant de, com a mínim, un miler de persones. Això són fets. I segons els criteri de tots els mitjans de comunicació de la ciutat, els fets han estat noticiables. Que els responsables de l’acte se’n vanaglorien també és objectiu, i encara és més noticiable.

Doncs tenint en compte tot això, no veig cap problema de tractament per enlloc. Tampoc entenc per què s’ha de fer un comunicat. Els mitjans de comunicació han de ser independents, i no és normal que els revolucionaris de la ciutat tinguin ànsies de controlar-ne els continguts.

Vull dir una altra cosa. En el benentès que hi ha moltes persones de Maulets amb qui es pot compartir un trajecte de tren de Barcelona a Mataró parlant del que sigui, vull criticar una altra cosa. Dins del col·lectiu n’hi ha que propugnen un menyspreu sistemàtic als mitjans de comunicació local. Que els tracten d’insignificants. Malgrat ser tant insignificants, alerta amb el que diuen! Comunicat de canto!