dimarts, d’octubre 25, 2005

Els valents de prosegur

Una altre post fet des de la vista privilegiada del balcó de casa. Eren les quatre de la tarda. Un viatger dels trens de rodalies no ha pagat el seu bitllet. El noi, que era d’origen magribí, ha intentat fer-se el suec. Però ni passant-se per occidental. L’han engantxat “in fraganti” els valents de prosegur, el servei de “seguretat” de la RENFE. Valents perquè amb aquell pobre suec de pell morena s’hi han atrevit. L’han vacil·lat de manera humiliant. De seguida han avisat als cossos i forces de seguretat i s'ha activat un pla especial per acollonir a un "pobre moro". Atenció, perquè cal donar un missatge de tranquil·litat: Malgrat que han aparegut dos agents de la policia local i dos mes dels mossos d’esquadra, el jove moreno no era cap terrorista. El tio no havia pagat. D'acord. Una opció que no s'ha d'aplaudir. Malgrat això, provablement no havia molestat a ningú.

En canvi, d'altres que compten amb la benedicció i el coleguisme dels segurates de la línia de Barcelona-Mataró, no se'n diuen, però són terroristes. Terroristes perquè sembren el terror als vagons. Hi fumen, s'hi esnifen les ratlles de coca amb una actitud exhibicionista, insulten i tracten vexatòriament a la resta dels viatgers. Ho fan amb tota impunitat, amb la total seguretat que són els amos dels combois. Ells, els esquinets, compten amb la complicitat dels responsables de la seguretat. Els que davant meu es riuen dels magribins per estimular la seva autoestima. Un fort apludiment pels valents de prosegur!
(les fotografies són de la Setmana Santa de l'any passat, fetes des del balcó de casa)

9 Comments:

At 9:28 p. m., Anonymous Anònim said...

La "finestra indiscreta" d'Oriol Burgada. Interessants apreciacions.
Francesc Ponsa

 
At 11:18 p. m., Blogger joansalicru said...

Oriol,
jo he patit algun d'aquests viatges de dissabte vespre amb renfe i realment són molt lamentables.
joan

 
At 11:34 p. m., Anonymous Anònim said...

oriol, tens tota la raó; els segurates són una espècie repugnant

Martí
(de l'Anxaneta)

 
At 8:36 a. m., Blogger Joaquim said...

Segurament tens raó, però els valents que passen de mostrar el seu bitllet o els valents que fan del tren allò que els rota també són censurables.

 
At 3:24 p. m., Blogger JORDI MERINO NOÉ said...

companys, com sabeu jo treball tot just davant de RENFE, a diari és molta la gent que veig per la finestra, a peu de carrer que salta per la petita tanca. No ho justifico. El que lamento són la gran quantitat de vegades que hi ha marro perquè una sèrie de senyors, per dir una cosa maca, estoven a algú. Aquest algú bàsicament compleix a dos paràmetres: un de fenotip: pell fosqueta. el segon generacional, més joves.
Fins i tot un cas, el qual em va escandalitzar i em va fer entrar-hi al drap com altres ciutadans. que va passar a l'estiu.
Un noi, segurament menor, amb una altre menor d'uns 16-17 i un nen de no mes de 5 van sortir de RENFE a cops de puny des de la porta de RENFE a la parada de taxis de la cafeteria COLON.
Els motius els desconeixem, es deia que van intentar colarse.
El noi va caure de 3 a 4 vegades fuit dels cops de puny que li donaven al clatell. Mentre la noia que agafava al més petit rebia empemtes. Era una noia, cal ser més educat.
Un senyor que hi era de paisà, i que jo sé que és policia local i que a més és sindicalista de l'Ajuntament de Mataró. Si va sumar a la festa i li propinà una monumental patada a l'esquena al noi que el va acabar de rematar.
Com va acabar. El noi i la noia detinguts per la policia, el més petit atès per una policia dona.
I els que hi erem davant criticant l'actuació dels senyors de RENFE, que això si, no responien en paraules però amb aquella cara de dir... tu seràs el pròxim.
Vaig expressar la meva indignació a un policia local, que en aquest cas va ser molt correcte. Això si.
Un error del meu moment. No haver fet una queixa formal al regidor de la policia sobre l'actuació del policia de l'ajuntament de Mataró demanant, "si escau", l'obertura d'un expedient informatiu.
ai, si hagués tingut la meva càmera¡¡¡ I no m'estic inventant ni exagerant res.

 
At 6:33 p. m., Anonymous Anònim said...

Oriol escolta sóc l'Abelló i t'haig de dir que amb sento aludit ja que jo treballo a seguretat privada i t'haig de dir que NO TOTS ELS SEGURATES son BESTIES REPUGNANTS.
Si cal et convido un dia de rondas per el METRO i veuras el que si cou.
Una mica de respecte per qui fa aquesta feina que som persones.

 
At 2:09 a. m., Blogger Joan Safont said...

No entraré a valorar els guardes de seguretat, que potser estaria d'acord amb tú són una espècia apart. Ara em molesta molt haver de pagar jo a RENFE per tal que uns quans puguin viatjar gratis, perquè el que es cert és que en l'augment anual de tarifes s'hi afegeix un tan per cent corresponent a les previsions de gent que viatja sense bitllet.
La veritat no em fa cap pena cap polizó ferroviari, que molts cops coincideix més amb els subjectes descrits per tú, aquests fatxendes que fumen a dins del vagó, criden, insulten o tenen un comportament indesitjable, que amb un treballador immigrant que torna de qualsevol poble del Maresme de treballar.

 
At 9:42 p. m., Anonymous Anònim said...

Aclarir dtres coses que pot ser que no s'entenguin prou:

- Aquesta no és una crítica a totes les persones que es dediquen a la seguretat privada. Provablement hauria d'haver titulat "els valents de prosegur de la renfe".

- No estic d'acord en què totes les persones que treballen en seguretat privada siguin uns indesitjables. És cert que n'hi ha molts que es dediquen a aquest ofici perquè no els han volgut als cossos i forces de seguretat públics, però també n'hi ha d'altres que fan la feina amb professionalitat.

- La crítica és triple. Cal actuar contra els que no paguen els bitllets, però contra tots. Sense arbitrarietats. Cal que ho facin els de prosegur i que els nengs tinguin clar que no són els amos dels bagons.

Oriol.

 
At 1:13 p. m., Anonymous F.P. said...

Bona autocrítica; però posats a fer-ho del tot bé, no seria millor titular "Els valents de prosegur de la renfe de Mataró"? Què diria el teu estimat Burguet?

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home