dimarts, de novembre 01, 2005

Aquesta ràdio no m'agrada

Serà més tard del previst, però Mataró tindrà ràdio. Fins aquí, quasi tots d’acord. El nucli de la discussió és el model d’emissora. L’Ajuntament n’ha fet una proposta que algú va filtrar a Capgros.com. En el seu blog, en Joan recorda que aquest model no és el que pretenia la Plataforma per la Ràdio. No m’agradava el model d’emissora de la plataforma ni m’agrada el de l’Ajuntament. És més. En alguns casos no estic d’acord amb cap dels dos.

Dir que la ràdio serà la veu del seu amo em sembla precipitat. Tot i això, la majoria de les crítiques que he sentit van en aquesta direcció. S’afirma que la subcontractació dels serveis informatius serà una espècia de xantatge a la productora dels butlletins, l’informatiu i el magazin. Jo, en canvi, sóc dels que pensa que tothom és innocent fins que es demostri el contrari. Com que el producte serà públic, es podrà jutjar amb fonament un cop hagi començat a funcionar. En el seu blog, en Joan Salicrú també posa de manifest una por respecta a la coherència de la línia editorial del mitjà. Encara que la ràdio no s’hagi posat en marxa, en aquest cas, segurament no s’equivoca. De moment, a mi em preocupen més altres aspectes.

El projecte municipal només preveu l’edició d’un informatiu de mitja hora que s’emetria “al final de la tarda” i es repetiria “després del prime time de les televisions”. També té previstos butlletins horaris de les 7 del matí fins a les 7 de la tarda.

A més de l’informatiu del vespre, en fa falta un altre al migdia. Tots dos han d’estar fets en directe. Penso que la repetició de l’informatiu del vespre és del tot prescindible. Una ràdio que fa butlletins des de les 7 de la matinada no es pot aturar a les 7 de la tarda.

Imaginem que són dos quarts de nou del vespre. Fa una hora i mitja del darrer butlletí del dia i s’ha acabat l’informatiu diari de mitja hora. En aquest moment es fa el lliurament del Premi Iluro. Doncs després del prime time de les teles, la ràdio repeteix el mateix informatiu que ha enregistrat a dos quarts de vuit. Això no és ser un mitjà de referència. Penso que amb l’informatiu del vespre no n’hi ha prou. Se n’hauria de fer una altra edició al migdia. Si els informatius són dinàmics, no es poden repetir. Ja hi ha butlletins horaris per actualitzar les informacions. Uns butlletins que també s’haurien de fer en directe fins almenys les 10 de la nit. L’ajuntament tampoc contempla l’emissió de butlletins horaris durant la nit i matinada. Malgrat les limitacions d’un mitjà local, els butlletins nocturns es podrien enregistrar i emetre automàticament.

Ho dic a la capçalera d’aquest blog. Detesto que es confonguin els mitjans de comunicació local amb escoles de periodisme. No senyor, la nostra feina és dignificar el sector. Doncs resulta que el govern consideren que la ràdio “també” ha de ser una escola. Per què? Doncs perquè hi aniran a fer pràctiques els estudiants del graduat. Collons, que a Catalunya Ràdio també hi van estudiants a fer pràctiques. En canvi, ningú pensa que la ràdio de la corporació sigui una escola.

D’altra banda, els documents sobre la ràdio que corren per l’Ajuntament diuen que hi haurà espais reservats a les entitats. Parlen de la Federació d’Associacions de Veïns, de la Casa de la Música Popular i d’altres. Doncs també em sembla que és un error. La ràdio la fan els professionals de la comunicació, els que viuen d’això. Si volem una emissora professional, no podem estar d’acord en què les entitats produeixin els seus propis programes. El que hauríem de fer és coincidir en què les entitats han de ser les protagonistes dels programes, però no les que els facin. És incompatible parlar de rigorositat i d’imparcialitat mentre es deixi l’antena a mans de les entitats.

La ràdio estarà connectada amb la COM. Això tampoc m’agrada. Catalunya Ràdio també és una emissora pública i té molta més audiència. Fidelitzar la clientela amb continguts de COM Ràdio serà molt més complicat que fer-ho amb Catalunya Ràdio.

Hem de fer un mitjà estrictament professional, però ni la Plataforma per la Ràdio ni l’Ajuntament estan per aquesta labor.

En fi, l’opinió és gratuïta. És per això que em permeto l’atreviment de rebatre documents que han fet reputats professionals de la comunicació. M’encantaria discutir-m’hi en persona.

1 Comments:

At 11:05 p. m., Blogger Joan Lleonart said...

oriol...

m'han semblat interessants les teves reflexions...

n'haurem de parlar algun dia

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home