dissabte, de juny 20, 2009

Mala peça al telerUna macrooperació venuda com el major desplegament de la història dels Mossos d'Esquadra. 700 agents que irrompen simultàniament en 71 tallers de la màfia xinesa. 77 detinguts i imputats per explotació laboral. I cap d'ells a la presó. 700 mossos per deixar 77 detinguts al carrer. Llibertat amb càrrecs. D'acord. Sense poder sortir del país. D'acord. Havent de presentar-se els dies 1 i 15 de cada mes als jutjats. D'acord. Però tots al carrer. De fet, és lògic que hagin acabat al carrer perquè ningú va a la presó per ser un explotador laboral. D'acord. Però el fracàs és evident. Va ser una primícia de l'ACN.


Molta roba i poc sabó

Les expectatives creades per la irrupció de la brigada mòbil a Mataró eren molt superiors al resultat final. Negar-ho seria absurd. Estic convençut que Interior tampoc s'esperava aquest resultat. No tindria cap sentit que els Mossos muntessin l'espectacle d'aquest dimarts si haguessin cregut que tots els detinguts quedarien en llibertat. Provisional i amb càrrecs. D'acord. Però en llibertat. I encara hauria estat més absurd que l'endemà, el sotscap de la Divisió d'Investigació Criminal, Josep Monteys, s'afanyés a explicar l'operació 'WEI' com una jugada mestre contra la màfia xinesa. I sí, segurament és cert que darrera d'aquests tallers hi ha una màfia, però si no ho han pogut demostrar, és que la policia ho ha fet molt malament. Absurd tot plegat perquè ara, la pregunta que alguns es fan, i se la fan amb tota la mala llet del món, és aquesta: 'On eren les armes de destrucció massiva?'


Tràfic d'humans

L'operació l'ha dirigit la unitat central de tràfic d'éssers humans, que no depèn de l'Àrea Bàsica Policial de Mataró. Això explica la falta de comunicació entre els cossos locals i nacionals de policia. Seria lamentable que les males formes del departament d'Interior cap a les autoritats locals tinguessin conseqüències en la relació entre els Mossos i la Policia Local. Sobretot, perquè la tasca de l'inspector Felip Garcia al capdavant dels Mossos s'ha distingit per la sensibilitat i proximitat amb la societat civil. El que no es podrà evitar és la mala imatge que el cos ha conreat, una altra vegada.Ser cornut i pagar el beure

Els Mossos han actuat, i el problema se l'ha menjat Mataró. Més de 450 víctimes de l'explotació laboral que s'han vist desconcertades, sense saber què fer, deambulant i algunes d'elles dormint pel carrer. Sense allotjament i cabrejats. I aquest problema l'ha hagut de resoldre l'alcalde, Joan Antoni Baron, i el seu equip. Ho han fet amb una reacció ràpida per trobar sostre i resoldre dubtes. Però trobar solucions a contrarellotge és difícil. I en aquest cas, fer-ho a contrarellotge era innecessari.


Ja t'ho faràs

S'entén que en el cas d'una intervenció de 700 agents en una ciutat, el màxim responsable de la seguretat en el municipi n'hauria d'estar al cas. Baron és el president de la Junta de Seguretat Local, i no en tenia ni idea. Ho va revelar l'ACN i Interior ho va negar. Després, el secretari de seguretat i cap de la policia, Joan Delort, ho va atribuir a un error de protocol. Malgrat això, l'alcalde Baron ha estat lleial. Una lleialtat que costa d'entendre. Costa perquè el conseller Saura ha trigat tres dies –sí, tres dies!- a contactar amb Barón per interessar-se per la situació. Sense vergonya. En canvi, el primer dia es va dirigir als mitjans de comunicació per vanagloriar-se de la intervenció policial. I encara costa més d'entendre si es té en compte que les declaracions als mitjans les va fer a la inauguració de la T1, i allà hi havia l'alcalde accidental Ramon Bassas, a qui no van dirigir ni mitja paraula. L'alcalde no ha explicat la conversa amb Joan Saura. Sabent que Baron és un home geniüt, estic convençut que es van dir de tot menys amics. Però l'alcalde ha estat lleial, i això, donades les circumstàncies, també costa d'entendre. Em consta, en canvi, el sentiment de gratitud de tota la corporació cap al secretari per a la immigració, Oriol Amorós, que ha estat al peu del canó des del principi de la crisi.