Les persones que fan d'alcalde

Un empresari que viu lluny del poble i que només hi és un cop per setmana. El pagès que aparca el tractor al costat de l'ajuntament. El que és diputat i passa la meitat de la setmana al Parlament i l'altra a l'Ajuntament. El que té seguretat i cotxe oficial. El farmacèutic o el metge del poble. El que serveix plats al restaurant familiar. Dels partits tradicionals i d'independents. Amb relats i dedicacions plurals. Tan plurals com Catalunya. Són alcaldes.

Mataró Ràdio i COMRàdio els retrata cada dia d'una a dues en un programa que explica 'Com són els alcaldes'. Un espai que he tingut l'oportunitat de fer amb els periodistes Joan Salicrú i l'Elisabet Solsona i els tècnics Kiko Montoro i Esteban Seras, de Claraboia SCCL.

Una ruta de 3.000 quilòmetres per Catalunya amb prop de 300 testimonis per parlar-nos de 30 alcaldes des de 30 indrets escollits pel protagonista de cada edició. Hem improvisat l'estudi de Ràdio en museus, biblioteques, places, sales de plens i juntes, ponts, hospitals... Tots ells, espais que per si sols demostren la riquesa geogràfica i cultural del país.

Des d'aquests llocs, hem pogut entrevistar Jordi Hereu, de Barcelona; Anna Pagans, de Girona; Josep Fèlix Ballesteros, de Tarragona; i Àngel Ros, de Lleida. Ells a banda dels batlles de municipis metropolitans, rurals, grans i petits. La sèrie també inclou una emotiva entrevista amb l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron. L'alcalde que millor coneixem de tots els que hem entrevistat.

Per parlar dels 30 alcaldes hem comptat amb la col•laboració de familiars, amics, saludats i coneguts que han destapat el perfil de les persones que fan d'alcaldes. Però que ningú es pensi que és un programa de raspallada. Dels alcaldes també n'han parlat els opositors polítics. I, òbviament, també han parlat de temes espinosos. Denúncies i litigis locals, la relació entre Catalunya i Espanya, el problema dels purins, l'abandonament dels boscos, els vels integrals i la immigració, les ordenances de civisme, els casos de corrupció, les fusions de caixes d'estalvis...

Uns alcaldes que tenen una opinió que es fa escoltar i que, en canvi, sovint, s'han mostrat sorpresos de veure que un mitjà de comunicació els va a veure perquè s'expliquin. Per escoltar-los. Uns alcaldes, sovint, malacostumats a rebre els mitjans de comunicació quan van maldades.



Hem intentat convèncer-los per conversar i jugar. Jugar amb l'oïda, amb preguntes picants sobre la seva vida privada i, fins tot, n'hi ha que s'han atrevit a cantar. No té pèrdua poder sentir Josep Fèlix Ballesteros cantant 'Murallas de Tarragona', Àngel Ros fent un garrutín per al programa, l'alcalde de Balaguer entonant la 'Gavina Voladora', el d'Arenys de Munt atrevint-se amb 'Imagine', Iolanda Pineda fent duet amb Pablo Milanés i interpretant la cançó que duu el seu nom. Brutal!

Del programa, n'han parlat diversos mitjans de comunicació [lamalla.cat elPeriódico MataróNotícies], el company de viatge Joan Salicrú i el regidor d'Urbanisme de Mataró Ramon Bassas.

Us convidem a escoltar-lo! Cada dia, d'una a dues, a COMRàdio. També via podcast. A banda, també podeu estar al cas a través de la pàgina de facebook.

Comentaris

Petitnúvol ha dit…
Hola Oriol, he visitat el teu blog perquè buscava la manera de fer-te arribar un comentari respecte el programa "Com són els alcaldes". M'agradaria, abans de res, felicitar-vos als tres i en especial a tu, pel programa tant entretingut que heu ideat.
He de reconéixer que en un primer moment la meva mirada, bé, l'oïda en aquest cas, era força escèptica...però m'heu realment enganxat. A més a més, la música escollida és preciosa i encaixa de forma natural i sense estridències. Per últim, la teva veu propera i sense màscares fa la resta. Felicitats!
Oriol Burgada ha dit…
Petitnúvol, moltes gràcies per aquest comentari! Aquest retorn ens fa molt contents!