Recentment s’ha publicat l’informe “Els Mossos d’Esquadra als Mitjans de Comunicació” que em va encarregar l’observatori dels mitjans Media.cat. Es tracta d’un document que analitza el tractament de la Policia per part dels principals diaris catalans i de la premsa internacional. L’anàlisi centra l’atenció en els motius de l’aparició, la jerarquització de la informació en funció del tema, la quantitat de notícies en relació amb l’espai que ocupen a cada capçalera, l’ús de fotografies, i l’opinió publicada. S’estructura en tres parts.
La primera part analitza el període comprès entre l’1 i el 27 de maig (27 dies) de 2011. Una selecció aleatòria amb la intenció de posar de manifest el tractament rutinari, si és que es pot dir d’aquesta manera, de les informacions en relació amb la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra.
El segon període és el comprès entre els dies 28 i 31 de maig i entre el 16 i el 18 de juny (set dies). Unes dates escollides expressament i que inclouen, d’una banda, el tractament informatiu de l’anomenada “operació neteja” del campament dels “indignats” a la plaça de Catalunya (27/05/11) i, per l’altra, els tres dies posteriors a l’intent de paralització de l’activitat al Parlament de Catalunya promogut pel mateix moviment. La intenció és que aquest segon període posi de manifest la rellevància i el tractament de la informació relativa a l’ús de la força per part dels Mossos d’Esquadra. Ho prova que la Policia és objecte de 104 notícies en set dies i, en canvi, durant el període aleatori anterior, els Mossos apareixen en 178 notícies en 27 dies. És una proporció de set notícies/dia durant el primer període i de quinze durant el segon. Tot i això, el procés d’anàlisi segueix el mateix patró en els dos casos.
L’anàlisi d’aquests dos períodes s’ha fet a partir de les 343 notícies, editorials, cartes al director, tribunes i columnes d’opinió publicades en cadascuna de les 34 edicions de paper dels diaris AVUI, La Vanguàrdia, El Periódico i ARA.
I, en tercer lloc, el punt dedicat a l’”aparició i tractament dels Mossos a la premsa internacional”. L’anàlisi està fet a partir de les edicions digitals de tretze dels principals diaris de referència i de diverses televisions: BBC (Regne Unit), CNN (EEUU), France24 (França), The New York Times (EEUU), The Wall Street Journal (EEUU) , Clarín (Argentina), The Guardian (Regne Unit), Neue Zürcher Zeitung (Suïssa), Le Figaro (França), Die Welt (Alemanya), Diario de Notícias (Portugal), Corriere Della Sera (Itàlia) i Aftonbladet (Suècia). La informació que s’ha utilitzat per a fer aquest informe està condicionada als diferents motors de recerca de cadascuna de les capçaleres. És per això que s’ha de fer notar que les notícies de l’impacte internacional no coincideixen en el temps. Ni entre elles, ni amb la resta de l’informe. L’anàlisi d’aquest apartat s’ha fet sobre una mostra de prop d’un centenar de notícies.
En total, per a fer aquest document, s’han processat 423 peces informatives i d’opinió des d’un punt de vista quantitatiu i qualitatiu.
L’informe es pot descarregar clicant aquí. I a través d’aquest altre enllaç es pot sentir l’entrevista que em van fer al programa Extraradi de COMRàdio.
Comentaris